Meer cybercrime dan woninginbraken

Sinds 2017 is het aantal cybercrime-delicten geleidelijk aan het toenemen, maar de huidige Covid-19 pandemie brengt alles in een stroomversnelling. Het feit dat mensen meer thuis zijn én meer online zijn, lijkt deze trend in de hand te werken. In mei 2020 werden er voor het eerst meer cybercrime-delicten geregistreerd bij de politie dan woninginbraken. Er werden 1344 woninginbraken gemeld bij de politie, tegenover 1869 cybercrime-delicten. Dit en meer blijkt uit een analyse van de nieuwste landelijke cybercrime-statistieken door VPNgids.nl.

Meer cybercrime dan woninginbraken
Meer cybercrime dan woninginbraken
door Daniel

Cybercrime

De politie verstaat onder cybercrime "strafbare feiten die gepleegd worden met ICT-middelen, gericht tegen andere ICT-middelen." (bron: politie.nl). Deze definitie van cybercrime is breed, en omvat o.a. het zonder toestemming hacken van iemands device of accounts, ransomware-aanvallen, online identiteitsfraude, het onrechtmatig wijzigen of toe-eigenen van persoonlijke informatie en het stelen van wachtwoorden, gebruikersnamen of financiële informatie.

Groei ten opzichte van 2019

Ten opzichte van januari 2019 is het aantal cyberdelicten in januari 2020 gegroeid met 69%. Ten opzichte van februari 2019 is het aantal cyberdelicten in februari 2020 gegroeid met zo’n 106%, het aantal cyberdelicten is in één jaar tijd dus verdubbeld. En in maart 2020 werd een stijging van 119% waargenomen t.o.v. maart 2019. April stijgt daar nog ver bovenuit; het aantal geregistreerde cybermisdrijven groeide in april 2020 met 174% ten opzichte van april 2019; bijna een verdriedubbeling.

Toch vallen al deze stijgingen in het niet vergeleken met de stijging van cyberdelicten in mei 2020 ten opzichte van mei 2019. Hierbij werd namelijk een groei van zo’n 383% waargenomen. Dit betekent dat het aantal cybercrime-incidenten in mei 2020 dus bijna 5 keer zo hoog lag dan in mei 2019. Dit zijn ongekende verschillen, waarmee het aantal geregistreerde cybermisdrijven in de eerste vijf maanden van 2020 nu al op hetzelfde niveau ligt als heel 2019.

Cybercrime trends

Naast de trend dat het aantal cyberdelicten gigantisch stijgt zijn er ook bepaalde trends in de vormen van cyberdelicten waar te nemen. Een eerste trend die wordt waargenomen is dat cybercriminelen zich richten op de vaak minder goed beveiligde thuisomgeving van thuiswerkers. Dit doen ze zo geruisloos mogelijk omdat de computer van de thuiswerker vaak niet het einddoel, maar een middel is. Wanneer de thuiswerker weer op kantoor komt en daar zijn besmette computer aansluit op het bedrijfsnetwerk, proberen de cybercriminelen het bedrijfsnetwerk te infiltreren om zo de werkelijke klapper te slaan; het bemachtigen van bedrijfsinformatie of zelfs het platleggen van een bedrijfsnetwerk.

Daarnaast komt vriend-in-noodfraude steeds vaker voor. Uit cijfers van de Fraudehelpdesk blijkt dat dit de afgelopen periode vaker is voorgekomen dan in heel 2019. Vriend-in-nood fraude is een berichtje (vaak via WhatsApp) waarin derden vragen of een slachtoffer geld wil overmaken, uit naam van een familielid of vriend, die zogenaamd in geldnood is. Vervolgens maakt het slachtoffer geld over, waarna hij of zij naar dat geld kan fluiten.

Tip: Bel daarom altijd de persoon op voordat je geld gaat overmaken.

Beveiliging

De beveiliging van bedrijfspanden is in veel gevallen ver gevorderd. Goede sloten i.c.m. een alarm- en/of camerasystemen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken bij een bedrijfspand. Middels een BORG-certificaat kunnen veel organisaties aantonen dat het bedrijfspand goed beveiligd is tegen inbraak. Daarnaast is er bij veel organisaties ook een beleid opgesteld over het betreden en verlaten van het pand, denk hierbij aan een sleutelbeleid. Mocht er toch een inbraak voorkomen dan zijn veel organisaties hier goed voor verzekerd.

Hoe anders is dat t.o.v. cybersecurity? Cybersecurity is bij veel organisaties nog altijd een ondergeschoven kindje. Begrijpelijk want cybercriminaliteit is veel minder goed zichtbaar dan andere vormen van criminaliteit zoals inbraken en overvallen. Echter nu cybercriminaliteit bewezen gigantisch stijgt is het voor elke organisatie verstandig om eens te analyseren wat nou precies de gevolgen van een cyberaanval voor de organisatie kunnen zijn. Om vervolgens stil te staan bij de vraag; nemen wij voldoende maatregelen om deze gevolgen te beperken? Denk daarbij aan technische maatregelen maar ook aan organisatorische maatregelen zoals een informatiebeveiligingsbeleid, ISO 27001 certificering en een cybersecurity verzekering.

Meer weten over maatregelen die uw organisatie kunnen beveiligen tegen cybercrime? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Daniel Hendriks

Meer nieuws

 

Convy wil bijdragen aan een wereld waarin organisaties voldoen aan de hoogste normen op het gebied van duurzaamheid, kwaliteit, veiligheid en privacy.

Wij willen hieraan bijdragen door organisaties te begeleiden naar een ISO en/of AVG certificering. Door middel van een ISO certificering maken organisaties aantoonbaar dat de producten en diensten veilig, betrouwbaar en van goede kwaliteit zijn. Door middel van een AVG gerelateerd certificaat (zoals de Data Pro Code) maken organisaties aantoonbaar dat ze voldoen aan de privacywetgeving.