Je privacy of je tijd

Je privacy of je tijd
door Murad
Je privacy of je tijd

Tentamens online maken ten koste van je privacy of toch wachten op de fysieke oplossing en studievertraging oplopen? Dat is de vraag waar veel studenten op dit moment mee worstelen. Vanwege het coronavirus zijn de universiteiten in Nederland op dit moment gesloten voor colleges. Noodgedwongen bieden verschillende scholen wereldwijd online lessen via Microsoft Teams, Zoom en andere alternatieven aan. Maar hoe zit het met de studenten die hun tentamens en eindexamens moeten maken? Continuïteit is in deze tijd een helse opgave.

Proctorio

De Tilburg University kwam eerder deze maand met het alternatief om tentamens af te nemen via Proctorio. Proctorio is een Amerikaans softwareprogramma dat via de proctoring methode tentamens afneemt. Hierbij wordt er digitaal toezicht gehouden op de student wanneer hij of zij het tentamen afneemt. Proctorio heeft in de studentenkamer toegang tot veel. Camera, microfoon, locatie, identiteit, klembord, hoofd-, oog en mondbewegingen, scherm, alle websites die je bezoekt en openstaande apps. Veel mensen zouden Proctorio’s verregaande eisen om mee te kijken in iemands computer bestempelen als spyware.

Inbreuk op privacy

Zelf erkende de universiteit dat dit een enorme inbreuk op de privacy betekent echter claimt de universiteit dat Proctorio de beste oplossing is kijkend naar betrouwbaarheid en privacy van het systeem. Woordvoerster van de Tilburg University: “We doen het in deze omstandigheden naar beste vermogen. Ons voornaamste doel is te voorkomen dat studenten vertraging oplopen en verzekeren dat hun diploma’s geloofwaardig zijn.”

Kritiek

Al snel kwamen er veel kritische geluiden over Proctorio. Zo zouden veel studenten vinden dat het (zware) inbreuk zou maken op hun privacy. Noodgedwongen moeten ze van Proctorio gebruik maken willen ze geen studievertraging oplopen, met alle gevolgen van dien. Een student van de Tilburg University: “Je kunt eigenlijk niet weigeren. Nou hadden wij nog te maken met een proef. Maar doe je niet mee aan het echte tentamen, dan moet je wachten tot volgend jaar. En dan moet je wel weer collegegeld betalen.” Een andere student had iets meer begrip voor de situatie echter vindt ook hij dat de oplossing inbreuk doet op de privacy. “In deze crisisperiode moet je schipperen. Maar dit valt ons wel koud op het dak. We zijn last minute geïnformeerd, er is met studenten niet overlegd. Terwijl het toch om een flinke schending van privacy gaat. Het gaat allemaal wel heel snel en heel ver.” Proctorio werkt enkel als extensie bij Google Chrome en ook daar zijn veel kritische geluiden over. “Wij moeten akkoord gaan met het privacybeleid van Google Chrome willen we gebruik kunnen maken van Proctorio.” Een ander aspect wat de studenten wantrouwig maakt is het feit dat Proctorio onder het US-EU Privacy shield valt waardoor niet zeker kan worden gesteld dat aan alle voorwaarden van de AVG wordt voldaan. Gegevens worden op Amerikaanse servers opgeslagen waardoor het lastig om volledig in control’ te zijn over de (bijzondere) persoonsgegevens.

Petitie

Op 17 april startte een psychologiestudente een petitie onder de naam ‘Stop the proctoring exams at Tilburg University’ waar ze de universiteit vraagt om betere alternatieven te bedenken. Zij kwam met de oplossing om open boek-tentamens af te nemen, vervangende schrijfopdrachten te introduceren en mondeling examens. Haar petitie werd maar liefst 4500 keer ondertekend.

College van Bestuur

Vandaag maakte het College van Bestuur (CVB) bekend op beperkte schaal door te gaan met proctering van een aantal examens al blijft het onduidelijk om welke tentamens het van toepassing zal blijven. Daarbij zal er geen gebruik worden gemaakt van de eerder benoemde hoofd en oogbewegingen en zal de data gegarandeerd maximaal een maand worden opgeslagen. In hoeverre dit gecontroleerd kan worden is echter de vraag.

Murad Mekic

Meer nieuws

 

Convy wil bijdragen aan een wereld waarin organisaties voldoen aan de hoogste normen op het gebied van duurzaamheid, kwaliteit, veiligheid en privacy.

Wij willen hieraan bijdragen door organisaties te begeleiden naar een ISO en/of AVG certificering. Door middel van een ISO certificering maken organisaties aantoonbaar dat de producten en diensten veilig, betrouwbaar en van goede kwaliteit zijn. Door middel van een AVG gerelateerd certificaat (zoals de Data Pro Code) maken organisaties aantoonbaar dat ze voldoen aan de privacywetgeving.